Terug in je kracht!


Binnen mijn praktijk begeleid ik kinderen en jongeren in het begrijpen en leren omgaan met hun emoties.
We onderzoeken samen wat deze gevoelens betekenen en welke onderliggende behoeften eraan ten grondslag liggen. Dit draagt bij aan het hervinden (veer)kracht.


Het verlies van (veer)kracht bij kinderen en jongeren kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat dit door een combinatie van factoren die hun emotionele, mentale en fysieke balans verstoren.

Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Stressvolle of traumatische ervaringen: Zoals scheiding, verlies van een dierbare, pesten, ziekte of andere ingrijpende gebeurtenissen.
  • Gebrek aan emotionele veiligheid: Wanneer een kind zich niet gezien, gehoord of begrepen voelt in zijn omgeving, kan dit het gevoel van zelfvertrouwen en weerbaarheid verminderen.
  • Hoge verwachtingen en prestatiedruk: Of dit nu van school, ouders of zichzelf komt, overmatige druk kan leiden tot gevoelens van falen en uitputting.
  • Negatieve omgevingsinvloeden: Bijvoorbeeld langdurige blootstelling aan conflicten, sociale uitsluiting of een gebrek aan steun vanuit familie of vrienden.
  • Beperkt lichaamsbewustzijn: Als kinderen niet leren luisteren naar de signalen van hun lichaam, kunnen ze minder goed omgaan met stress en spanning.
  • Een negatieve mindset: Het vasthouden aan beperkende gedachten zoals “Ik ben niet goed genoeg” kan de veerkracht aanzienlijk verminderen.
  • Onverwerkte emoties en ervaringen: Wanneer kinderen geen ruimte krijgen om gevoelens te uiten of moeilijkheden te verwerken, stapelt dit zich op en kan het hen emotioneel belasten.

 

Het herstellen van veerkracht vraagt om aandacht voor zowel de emotionele als fysieke behoeften van het kind, een veilige omgeving en praktische handvatten om uitdagingen aan te gaan.

 

Kinderen en jeugdigen leren persoonlijke hulpbronnen ontdekken, zoals hun eigen kracht, leren loslaten of steun uit hun omgeving. We oefenen met het inzetten van deze hulpbronnen, zodat ze praktische vaardigheden ontwikkelen om uitdagingen aan te gaan en zichzelf te ondersteunen in moeilijke situaties.

Met deze aanpak help ik hen niet alleen om inzicht te krijgen, maar ook om te groeien in zelfvertrouwen, weerbaarheid te ontwikkelen en het vermogen om met emoties en ervaringen om te gaan.
Zo vinden ze balans en kunnen ze zichzelf beter begrijpen en accepteren.

Een belangrijk onderdeel in het herstellen van (veer)kracht is het leren loslaten, accepteren of dragen van ervaringen in het leven. Hierdoor worden lasten lichter en ontstaat er ruimte voor groei. Ook werken we aan het ombuigen van een negatieve mindset naar een positievere, waardoor ze nieuwe mogelijkheden leren zien en ervaren en het vertrouwen in zichzelf en de omgeving kan groeien.

We besteden aandacht aan het vergroten van lichaamsbewustzijn, zodat ze niet alleen mentaal, maar ook fysiek sterker in het leven staan. Door beter naar hun lichaam te luisteren, ontdekken ze hoe ze spanning kunnen verminderen en zich krachtiger kunnen voelen.

 

Daarnaast bied ik tips en begeleiding aan ouders en opvoeders, zodat zij beter kunnen aansluiten op de behoeften van hun kind. Samen zorgen we ervoor dat het kind zich begrepen, gesteund en zich kan ontwikkelen tot een (veer)krachtig mens!

 

Signalen voor verlies van veerkracht