Begrijpen wat je doet

Gedrag en emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Emoties sturen vaak je gedrag, en gedrag kan emoties versterken of verminderen. Om patronen in gedrag en emoties te begrijpen en te doorbreken, is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe deze elkaar beïnvloeden.


Begrijpen van gedrag in relatie tot emoties

  • Emoties als triggers voor gedrag
  • Negatieve emoties zoals angst of boosheid kunnen leiden tot vermijdingsgedrag of impulsieve reacties.
  • Positieve emoties zoals blijdschap stimuleren vaak openheid en betrokkenheid.
  • Automatische reacties: Veel gedragspatronen zijn automatische reacties op emoties, zoals eten bij stress of terugtrekken bij angst.

 

Onderliggende overtuigingen en gedachten onderzoeken

  • Gedragspatronen worden vaak gestuurd door diepgewortelde overtuigingen, zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik moet alles perfect doen.”
  • Overtuigingen ontstaan vaak al vroeg, vaak door de omgeving die op een kind reageert.

 

Patronen doorbreken

  • Ontdek wat gedachten, gevoel en gedrag met elkaar te maken. Waarom denk je wat je denkt, voel je wat je voelt en doe je wat je doet?
  • Leer je emoties en triggers sneller te herkennen.
  • Ontdek tools die je zelf kunt inzetten als alternatief voor het bekende gedrag. Wanneer je bijvoorbeeld boosheid reguleert door heel hard te schelden kun je leren hoe je boosheid weg kunt blazen.
  • Zet helpende gedachten in 

 

Leer omgaan met emoties

  • Accepteer emoties: Durf te laten zien als je verdrietig bent of leer om hulp vragen wanneer je bang bent.
  • Reguleer emoties: zet de geleerde tools in om jezelf te helpen bij het reguleren van emoties
  • Emoties doorvoelen: Leer ze waar te nemen zonder dat ze overspoelen, ze willen alleen maar gezien worden, net zoals jij!

 

Wanneer het om het doorbreken van patronen gaat die nodig zijn om gedrag te doorbreken heb ik ook een beetje hulp van jouw ouders nodig.

Opvoeden gaat niet alleen over het begeleiden van een kind, maar ook over het aankijken van je eigen patronen.

Vaak wordt je als ouders geconfronteerd met gedrag van het kind dat iets in jezelf raakt. Dit gedrag fungeert als een spiegel, waarin verborgen overtuigingen, oude pijn of familiepatronen zichtbaar worden. Het kind houdt de ouder als het ware een reflectie voor: een uitnodiging om stil te staan bij wat er in jezelf leeft.

Iedereen groeit op binnen een systeem: een gezin, een familie, een cultuur. Deze systemen brengen overtuigingen en gedragingen met zich mee die vaak onbewust worden doorgegeven. Als ouder merk je soms dat je op een bepaalde manier reageert op je kind, zonder precies te weten waarom. Dit kan voortkomen uit je eigen jeugd, waar je misschien hebt geleerd om conflicten te vermijden, streng te zijn of juist veel toe te geven. Door naar deze patronen te kijken en te onderzoeken waar ze vandaan komen, krijg je de kans om bewuster te reageren in plaats van automatisch.

 

Kinderen zijn hierin vaak spiegels: ze laten zien wat bij jou als ouder nog aandacht vraagt. Hun gedrag kan irritatie, verdriet of onmacht oproepen, maar ook een verlangen om dingen anders te doen. Door deze signalen serieus te nemen, kun je niet alleen je kind beter begeleiden, maar ook zelf groeien als mens.

 

Tijdens een tafelopstelling kijk je naar het grotere geheel: hoe is het gezin of familiesysteem opgebouwd? Waar zitten de onbewuste dynamieken? Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een kind bepaald gedrag laat zien omdat het een rol vervult binnen het systeem. Een kind dat veel verantwoordelijkheid neemt, kan bijvoorbeeld onbewust de plek van een ouder innemen. Door systemisch te kijken, kun je ontdekken hoe je onbewuste processen in het gezin kunt doorbreken en het kind kan terugbrengen naar zijn eigen plek.

Bewust opvoeden vraagt om reflectie. Door inzicht te krijgen in je eigen patronen en dynamieken, creëer je ruimte om anders te reageren. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het kind, maar brengt ook rust en balans in jezelf. Het is een proces van bewustwording: je herkent wat niet meer werkt, je leert loslaten en kiest ervoor om op een nieuwe, verbindende manier met je kind en jezelf om te gaan.

 

Opvoeden wordt zo een reis van samen groeien, waarin zowel ouder als kind spiegels zijn voor elkaars ontwikkeling!