Wist jij dat ouders voor altijd ouders blijven?
Gescheiden partners: voor altijd ouders!
Een scheiding betekent niet het einde van het ouderschap. Zelfs wanneer een relatie eindigt, blijven beide partners voor altijd ouders van hun kinderen. Dit besef is essentieel, niet alleen voor de ouders zelf, maar ook voor het welzijn van de kinderen. Het ouderschap blijft een gedeelde verantwoordelijkheid, die vraagt om een nieuwe vorm van samenwerking en communicatie, zelfs wanneer de romantische relatie voorbij is!
De gevolgen van een scheiding voor kinderen
De gevolgen van een scheiding voor kinderen kunnen ingrijpend zijn, afhankelijk van hun leeftijd, persoonlijkheid en de manier waarop ouders omgaan met de situatie. Kinderen kunnen zich onzeker, verdrietig, of zelfs boos voelen wanneer hun ouders uit elkaar gaan. Ze kunnen moeite hebben met het verwerken van de veranderingen, zoals het wonen in twee huizen, verschillende regels en routines, en het verlies van een hechte gezinsstructuur.
Daarnaast kunnen kinderen zich schuldig voelen, denken dat zij iets verkeerd hebben gedaan, of de schuld bij zichzelf leggen voor de breuk. Het is belangrijk voor ouders om deze gevoelens te erkennen en hun kinderen te verzekeren dat de scheiding niets te maken heeft met hun gedrag. Het doel moet zijn om een stabiele en veilige omgeving voor de kinderen te creëren, zelfs in de nieuwe situatie.
Het vormen van een nieuwe ouderschap
Na een scheiding moeten ouders vaak een nieuwe manier vinden om het ouderschap vorm te geven. Dit kan betekenen dat ze afspraken maken over co-ouderschap, waarbij ze samen verantwoordelijk blijven voor de opvoeding van hun kinderen, ondanks hun persoonlijke verschillen. Communicatie is hierbij cruciaal. Ouders die goed communiceren, kunnen conflicten vermijden en een constructieve samenwerking opbouwen, wat het de kinderen ten goede komt.
Co-ouderschap vereist flexibiliteit, wederzijds respect en het vermogen om gezamenlijke besluiten te nemen. Het kan zijn dat ouders eerst wat tijd nodig hebben om hun nieuwe rol te accepteren, maar uiteindelijk kan een goed werkend co-ouderschap het leven van hun kinderen stabiliseren.
Ouders blijven voor altijd ouders
Of je nu in dezelfde woning woont of gescheiden bent, ouders blijven altijd een belangrijke rol spelen in het leven van hun kinderen. De manier waarop je als ouder omgaat met de scheiding heeft een enorme invloed op hoe je kinderen deze verandering ervaren. Het is mogelijk om na een scheiding een gezonde, evenwichtige relatie met je kinderen te behouden, mits beide ouders zich blijven inzetten voor het welzijn van hun kinderen. Het sleutelwoord is samenwerking, met het oog op de lange termijn en het belang van de kinderen boven alles.
Wist jij dat het gemakkelijk is in de war te raken van al die emoties?
Dit gebeurt vaak wanneer je veel voelt, maar je je niet bewust bent van wat je ervaart, of wanneer je de juiste woorden nog niet hebt om de gevoelens te benoemen. Emoties begrijpen, erover kunnen praten en leren reguleren, betekent ook dat je leert voelen. Het gaat om het herkennen van de fysieke sensaties in je lichaam die gepaard gaan met verschillende emoties. Het vergroten van je lichaamsbewustzijn en leren contact maken met je lichaam is een cruciale stap in het ‘ontwarren’ van emoties! #kindjeugdgezin #emoties #behoeftes #patronendoorbreken #reguleren #lichaamsbewustzijn #indewar
Wist jij dat meidenvenijn een heel complex proces is?
Meiden maken anders ruzie dan jongens, dit geldt ook voor pesten.
Meidenvenijn gaat verder dan een enkele gemene opmerking of afwijzende blik; het is een complex sociaal spel waarin meisjes hun plaats in de groep bevechten, vaak ten koste van anderen. Dit gedrag manifesteert zich niet fysiek, maar via fluisteringen, roddels en schijnbare vriendelijkheid die een verborgen agenda verbergt. Het draait om manipulatie en onderliggende spanningen, waarbij een meisje zich bedreigd kan voelen zonder dat er een direct conflict is.
Van jongs af aan worden meisjes vaak aangeleerd om “lief” en “aardig” te zijn. Agressie wordt als onvrouwelijk gezien, waardoor ze andere manieren vinden om frustraties te uiten. In plaats van fysieke confrontaties, kiezen ze voor sociale uitsluiting en emotionele manipulatie, vaak als gevolg van onzekerheden en de wens om erbij te horen. Dit leidt tot een strijd om sociale status binnen de groep.
Het herkennen van meidenvenijn kan moeilijk zijn. Signalen waar je als ouders alert op kunt zijn:
- Je dochter voelt zich vaak verdrietig of teruggetrokken zonder duidelijke reden.
- Woedeaanvallen met name thuis, in de veilige omgeving.
- Regelmatig praten over wat “iedereen zegt” over andere meisjes.
- Niet uitgenodigd worden bij gezamenlijke activiteiten of deze afwijzen.
- Vriendschappen die meer stress dan vreugde brengen, waar ze zich onzeker voelt.
Wat kun je doen als ouders wanneer je merkt dat meidenvenijn bij jullie dochter een rol speelt?
- Zorg ervoor dat ze zich veilig genoeg voelt om te praten. Luister naar haar ervaringen zonder oordeel.
- Help haar inzien wat haar uniek maakt en moedig haar aan om trots te zijn op wie ze is.
- Moedig vriendschappen aan met leeftijdsgenoten die haar waarderen om wie ze is, niet om haar status binnen de groep.
- Toon respectvol gedrag in je eigen interacties, zodat ze leert hoe ze zelf ook op een gezonde manier met conflicten omgaat.
- Neem contact op met de school als je merkt dat meidenvenijn daar plaatsvindt. Scholen kunnen interventies bieden.
- Ondersteun jullie dochter in het ontwikkelen van assertiviteitstechnieken zodat ze haar grenzen kan stellen zonder agressief te zijn.
Wat te doen als jullie dochter betrokken is bij meidenvenijn?
Het kan pijnlijk zijn om te erkennen dat jullie dochter betrokken is bij pestgedrag, echter is het belangrijk om dit zorgvuldig aan te pakken.
Praat openlijk met elkaar! Zonder oordeel, zonder straf, zonder jouw eigen gevoel erover op haar te projecteren.
Vraag haar naar haar gedrag, en maak haar bewust van de gevolgen voor de ander. Help haar hierdoor in te zien dat haar gedrag en handelen kwetsend is voor de ander (ook al zal zij wellicht bepaald gedrag vertonen om haar eigen plek binnen de groep te kunnen waarborgen). Help haar inzicht te krijgen in haar eigen gedrag, want ook zij zal zoekende zijn in haar status binnen de groep. Zicht krijgen op eigen kwaliteiten en talenten en een positiever zelfbeeld ontwikkelen zal haar ondersteunen in het opbouwen van sterke, en gezonde relaties.
Wist jij dat je rust kunt creëren door visueel te werken?
Wanneer er zoveel om je heen gebeurt en je overspoelt raakt door alles wat je voelt dan is het helpend om orde te scheppen in al die gevoelens.
Visueel maken van de omstandigheden, betrokken personen en bijbehorende emoties geeft rust!
#kindjeugdgezin #emoties #ordescheppenindechaos #tafelopstelling
Wist jij dat gedrag ontstaat vanuit een onderliggende behoefte?
Het doorbreken van gedragspatronen begint met bewustwording!
Het is essentieel om te (h)erkennen dat je in een herhalend patroon zit. Bijvoorbeeld het patroon van de 'brandjesblusser', degene die altijd alles oplost. Degene die altijd (gevraagd en ongevraagd) in de bres springt door anderen altijd te helpen, soms zelfs ten koste van zichzelf.
Vraag jezelf eens af: “Wat levert dit me op? En wat kost het me?” Wanneer je merkt dat een gedrag meer negatieve gevolgen heeft—zoals vermoeidheid of verstoorde relaties—is het tijd om actie te ondernemen.
Bewust worden van waarom je iets doet is een belangrijke vervolgstap, welke behoefte ligt eronder het gedrag?
Voel je je er door gezien, vult het een leegte op, of heb je het gevoel dat dit van jou verwacht wordt?
Gedragspatronen doorbreken (van de rotonde afgaan, en een afslag nemen) kost tijd!
Het kan heel praktisch betekenen dat je leert om grenzen te stellen of nieuwe prioriteiten te bepalen. Maar ook het ontdekken van onderliggende behoeftes en jezelf leren geven wat je nodig hebt.
Verandering vergt moed, en het is normaal om je in het begin ongemakkelijk te voelen. Begin met kleine, haalbare stappen. Dit maakt het proces minder overweldigend en stelt je in staat om geleidelijk aan nieuwe gewoonten te integreren in je leven. Het belangrijkste is om jezelf de ruimte te geven om te groeien en te experimenteren. Onthoud dat het normaal is om terug te vallen in oude gewoonten, maar elke stap richting verandering is een stap in de goede richting.
Dit geldt voor jong én oud!
Wist jij dat boosheid soms kan voelen als een vulkaan die uitbarst?
Wist jij dat wil je gedrag kunnen begrijpen het belangrijk is dat je de onderliggende behoefte (h)erkend?
Wat nou als de boze bui niet voortkomt uit boosheid, maar uit gevoelens van afwijzing? En wat als de tranen niet het gevolg zijn van verdriet, maar van onmacht? En wat als de boosheid van je kind jouw zo raakt dat je liever wilt het het stopt dan dat je het samen oplost?
Het is essentieel voor kinderen om te begrijpen waarom je handelt zoals je doet en voelt wat je voelt.
Inzicht in de relatie tussen behoefte, emotie en gedrag is belangrijk kinderen omdat het hen helpt om hun gevoelens te begrijpen en te reguleren. Dit begrip stelt hen in staat om beter te communiceren over wat ze nodig hebben, conflicten effectiever op te lossen en gezonde relaties op te bouwen. Daarnaast bevordert het hun emotionele intelligentie en zelfreflectie wat cruciaal is in de persoonlijke ontwikkeling en het bouwen en behouden van veerkracht!
Wist jij dat het belangrijk is dat een kind emoties leert herkennen en begrijpen?
Waarom?
1. Sociaal-emotionele ontwikkeling: Het helpt kinderen om beter te communiceren en relaties op te bouwen met anderen. Ze leren empathie en hoe ze op de gevoelens van anderen kunnen reageren.
2. Zelfregulatie: Kinderen die hun eigen emoties begrijpen, kunnen beter omgaan met stress en frustraties. Dit bevordert zelfbeheersing en probleemoplossend vermogen.
3. Zelfbewustzijn: Emotionele herkenning draagt bij aan een beter begrip van zichzelf. Dit helpt hen bij het maken van keuzes en het begrijpen van hun eigen gedrag.
4. Conflictbeheersing: Kinderen die emoties kunnen identificeren, zijn beter in staat om conflicten op te lossen, omdat ze de gevoelens van zichzelf en anderen kunnen begrijpen.
5. Mentale gezondheid: Het vermogen om emoties te herkennen en erover te praten kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid en het voorkomen van problemen zoals angst en depressie.
Het aanleren van emotionele vaardigheden legt de basis voor een gezonde ontwikkeling en gelukkige relaties in de toekomst.
Wist jij dat ondersteuning bieden in de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen essentieel is?
Omdat het hen helpt om gezonde relaties op te bouwen, emoties te begrijpen en te reguleren, en veerkracht te ontwikkelen.
Dit draagt bij aan hun algehele welzijn en kan de basis leggen voor succesvolle interacties in het leven.
Kinderen die emotioneel en sociaal sterk zijn, kunnen beter omgaan met stress en uitdagingen, veerkracht en dit bevorderd hun ontwikkeling op lange termijn!
Wist jij dat sensitief opvoeden bijdraagt aan een de veerkracht van een kind?
Want jammer genoeg krijgen we geen gebruiksaanwijzing meegeleverd bij de geboorte van onze kinderen. Het is proberen en leren! De basisbehoefte van elke mens is om erbij te horen. Niet alleen gezien en gehoord te worden wanneer we hele duidelijke signalen laten zien maar juist ook erkend te worden in datgene wat we voelen en nodig hebben wanneer we worstelen in gedrag. Gedrag ontwikkelt zich op basis van emoties, emoties ontstaan vanuit een behoefte. Zolang we gedragsveranderingen willen zien bij een kind en niet zoeken naar de behoefte zal het gedrag zich verder ontwikkelen.
Sensitief opvoeden stelt ouders in staat af te stemmen op de behoeftes van het kind om vervolgens hier gehoor aan te geven.
Sensitief opvoeden betekent niet dat je geen grenzen aangeeft, het kind altijd haar/zijn zin geeft of de regie verliest. Of dat het kind vanaf nu kiest wat de pot schaft of beslist hoe laat haar/zijn bedtijd gaat zijn.
Sensitief opvoeden is niks meer én minder dan samen met het kind woorden vinden voor wat het ervaart, voelt en nodig heeft door je af te stemmen op het kind en hier vervolgens op passende en adequate wijze op aan te sluiten.
Voor de ene persoon is het van nature gemakkelijker zich af te stemmen op een ander terwijl jij dit misschien zelf ook niet hebt geleerd als kind zijnde. Het maakt het extra verwarrend omdat het over de behoefte van je eigen kind gaat, een kind wat voor 50% uit jouw DNA bestaat. Op je lijkt, worstelt met soortgelijke vragen, je triggert en spiegelt.
Graag help ik jullie afstemming te vinden, emoties te begrijpen en behoeftes te vertalen zodat jullie kind zich begrepen voelt en specifiek gedrag niet meer nodig is!